söndag 14 juli 2013

Syster Sol - Kichinga!


Syster Sol - Kichinga! (SwingKids Productions, 2011)
8/10

 Föreställ dig att du ligger på en varm sandig strand. Palmerna vajar i den ljumna brisen samtidigt som musiken pumpar i högtalarna i baren bakom dig. Just nu har du inga bekymmer, allting är precis så där härligt skönt och spontant som du alltid velat ha det. Syster Sols tolkning på dancehall, reggaepop och lovers rock får dig att känna just så där härligt fri i själen. Alla gamla fördomar och perspektiv flagnar bort när Syster Sol sjunger Take me to that secret place of yours. Sedan ligger du i solen och får sakta solsting av Syster.

 Isabel Sandblom mer känd som Syster Sol sjunger om allt från kärlek till politik, men vad hon än tar sig för så låter hon så härligt positiv med ett hopp om världens framtid. Politiskt medveten musik kan ibland ha en tendens att glorifiera en hård livsstil och ta på sig en offerkofta för vad de fått vara med om. Detta kan även det ha sin plats i dagens svenska proggscen, men i Syster Sols framförande så låter varje ord som goda nyheter för lyssnaren. I en värld där många ser sina liv raseras av samhällets växande klyftor behövs denna livsbejakande musik. Syster Sol delar med sig av sin kärlek till världen och med sig på resan har hon ytterligare profiler i den myllrande proggscenen i dagens hip hop-och reggaesverige.

 AKI, Dani M, General Knas och Promoe ses idag som stjärnor i den blomstrande hip hop vågen idag där den mest spelade låten på spotify är När solen går ner med AKI och Kapten Röd. De gästar även Syster Sols album Kichinga! och krönar henne därmed till Sveriges hip hop/reggae-drottning.

 Jag skulle däremot vilja kalla henne för sveriges proggdrottning. För om vi verkligen tittar på de stora banden och artisterna idag i Sveriges hip hop-och reggaescen så är det främst de politiskt medvetna artisterna som är de allra största. En ny proggscen har vuxit upp i utkanten av borgerlighetens Sverige.  Labyrint, Kartellen, Kapten Röd, General Knas, Carlito, AKI, Dani M och Näääk är några av de som idag dominerar scenen och de har alla ett politiskt budskap. Hippiekläderna är utbytta till tatueringar, kepsar och käftar som spottar ur sig rim som om det inte fanns en morgondag. Vi har ställts mot en  generation som fått nog och säger ifrån med musiken som vapen.

På denna scen behövs Syster som skiner sin Sol över oss alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar