måndag 2 december 2013

Sluta stressa idiot! Underklassens musik är här!

På kort tid har hip hop-Sverige serverat oss två tidlösa mästerverk. Under några år av växtvärk då otaliga fina skapelser tillkommit med artister som Labyrint, Kartellen, Dani M, Kapten Röd, Stor och Carlito mfl har hip hopen nu nått sin kulmen. Den som står på toppen är inte Salla och Masse utan Sveriges nya stjärnproducent Can Canatan mer känd som Stress. Att Jay-Zs managementbolag Roc Nation addade Stress till sitt stall tidigare i år förvånade säkert ingen och han fortsätter att leverera, speciellt här i hemlandet där han den senaste månaden producerat de två bästa svenska hip hop-albumen på länge. Om inte det vore nog så är det här två av de mest politiska albumen Sverige har fått höra och det kommer precis i rätt tid. I en rättvis värld borde dessa två mästerverk bli soundtracket till valåret 2014.


Abidaz - In & Ut (Soblue Music 2013)
10/10

Många inklusive jag själv hade stora förväntningar på Abidaz efterlängtade debutalbum. Efter att tidigare bla hört låtarna Game Over, Benägen och Kvalitet & kvantitet så hade Abidaz satt ribban högt. Och som han levererade sen. Albumet börjar med E.C. Med ett nattsvart tungt beat som ackompanjerar Abidaz och hans gamla vapendragare Chapee och med rader som "Ingen tid för förmedlingen och platsbanken, vi har knackat dörr som Jehovas nu vi sparkar, see you P" så visar de med en gång vad det hela handlar om. Det här är musik från underklassen 2013. 
In & Ut fortsätter sedan leverera klassiker efter klassiker. Från den svenska hip hop-myllan har Abidaz egentligen bara en självklar gästartist, Aleks. Men det är just det som är något av det mest intressanta med skivan. Istället för de allra självklaraste gästvalen så har vi bla Robyn som rappar på svenska, danska DJ Noize som scratchar lika säkert som en Premier i högform. Den bästa gästningen står däremot Ozzy och Piraterna för. Osman (Ozzy), Adam Aden och Awal (Piraterna) är tre fantastiska talanger från Malmö som tidigare verkat i bakgrunden av den svenska hip hop-scenen. De flesta känner igen dom från AM43 remixen och tack vare gästandet på Abidaz debutalbum så har de definitivt gjort ett avtryck bland alla hängivna hip hop-skallar.
Med den enorma hype som Abidaz fått så har han fått tom den mest hip hop-kritiska Pet Sounds-nörden att ge upp och med Röd Blå Grön får han med sig alla förortsbarn. Det här är en käftsmäll mot etablissemanget lika väl som det är en platta som förenar med tidlösa teman med moderna berättelser som alla som inte fötts med guldsked i mun kan känna igen sig i.
Abidaz, we salute you!


Kartellen - Ånger & Kamp del 2 (Soblue Music 2013)
 10/10

"Dom har höga inkomster, en bra slant undanstoppad. Dom har intressanta och statusfyllda jobb. En och annan dold löneförmån ingår säkert. Dom bor i rymliga och välutrustade hus med grönområden… och är genom bostadssegregationen garanterade grannar av samma sort. De kan unna sig semestrar i fritidshus, båtar eller semesterresor till intressanta resmål. Deras barn kanske just nu ser fram emot en sommar fylld av språkläger, sägningsturer, ridning och allt vad det kan vara. Å andra sidan har vi alla dom människor som lever med knappa ekonomiska marginaler. Dom har år efter år sett sin köpkraft minska. Dom bor kanske i hyreshus i väntan på nästa stora hyreshöjning. Dom har inga fritidshus och båtar. Deras ekonomi tillåter inga påkostade semestrar. Deras barn får kanske tillbringa merparten av sommarlovet med att dra runt på gårdarna mellan hyreshusen."

Om Abidaz är en käftsmäll mot etablissemanget så är Kartellen en bulldozer mot makten. Ånger & Kamp del 2 börjar med ett tal av Olof Palme som är introt till låten Underklassmusik. Kartellen har under de senaste fyra åren kantats av kontroverser vilket inte är så konstigt då Kartellens originalmedlemmar består av Sebbe Staxx, Kaka, Maskinisten och Kinesen, fyra kåkfarare som bestämde sig att använda sin frustration till att göra musik. Det här är gangstarap på riktigt med alla dess perspektiv. Råhet och ånger blandas med hopp och kärlek. 
Idag är det främst Sebbe Staxx som för Kartellen framåt i sin strävan att föra budskapet vidare. Det märks att en stor förändring har skett sedan Kartellen startade. Sebbe försöker leva ett hederligt och drogfritt liv och berättar i Ånger & Kamp del 2 om sin kamp och strävan framåt. 
Kartellens senaste album är ett väldigt politiskt album om utanförskap, Sverigedemokraterna, förtryck och rasism. Ett tidsdokument över Sverige 2013. Det här är historierna som inte återberättas av vår mainstreammedia. Det här är historierna som många förortsbarn lever i varje dag. Det här är berättelsen från en insitutionsskadad överlevare. Tillsammans med bla gästartisterna Aleks, Abidaz, Dani M, Syster Sol och folkkära Timbuktu som argt spottar över anti-SD-låten Svarta duvor & vissna liljor kan Kartellen få en stor del av Sveriges förstagångsväljare att bidra till en förändring på den svenska politiska kartan. Det säger ganska mycket om hur Kartellen som tidigt dissades av många nu tom kan få den mest polisälskande ungen att smälta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar